Blog

Mi a haszna az esővíz gyűjtésnek nyáron?

2024.04.25 15:53
Mi a haszna az esővíz gyűjtésnek nyáron?

Az esővíz gyűjtés egy olyan alternatíva, amit a szárazabb, melegebb hónapokban lehet maximálisan kihasználni.

A vizet ivóvízként, mosdáshoz, takarításhoz, öntözéshez használjuk, de a saját medencével rendelkező ingatlanok további vízmennyiséget igényelnek. Ez napi, heti és havi szinten is rengeteg vizet jelent. Alapvetően a kiépített közműrendszerekből nyerjük a csapvizet és ezt fordítjuk napi használatra.

A nyári vízhasználat megnövekszik

Mi a helyzet nyáron? A nyári hónapokban többszörösére növekszik a vízhasználat az év többi részében használt, átlagos mennyiséghez képest. A helyzetet súlyosbítja, hogy a klímaváltozás következtében az időjárás kiszámíthatatlanabb, az évszak szárazabb és egyre növekszik az átlaghőmérséklet. A csapadék hol bőségesen érkezik, hol pedig valóságos aszállyal kell szembenézni.

A nyári évszakban sokkal több vízre van szükség lakossági szinten, mert a kerteket, a gyepet locsolni kell, a medencéket fel kell tölteni és a háziállatok, emberek egyaránt megnövekedett folyadékigénnyel rendelkeznek.

Az elmúlt években gyakorivá vált a vízhasználat korlátozása, mert az extrém vízigényt nem tudta kiszolgálni a közműhálózat. Esővízgyűjtéssel a vízhiány enyhíthető és nem kell az öntözésre, fürdésre stb. megoldandó problémaként tekinteni.

Mire használható nyáron az esővíz?

Az esővíz minőségéről megoszlanak a vélemények, pedig a klóros, vélhetően kemikáliákkal szennyezett csapvíz sem jelent tökéletes alternatívát.

Az esővíz változó minőséggel jellemezhető, ami függ az adott területtől, a levegőminőségtől is. Nem mindegy, milyen járműforgalom, ipari tevékenység stb.

A növények öntözéséhez kiváló opció, hiszen ami az égből érkezik, azt kapják eső formájában a kertek, mezők, erdők is. Kezeletlen esővízzel kizárólag locsolni szabad.

Amennyiben felkeltették az érdeklődését az általunk forgalmazott, esővíz gyűjtéshez tervezett termékek, keressen minket bizalommal! Az esővíz hasznosításon kívül medencékhez, kerti tavakhoz is kínálunk rendszereket, termékeket. A megadott elérhetőségeinken kérjen tőlünk további felvilágosítást!