Blog

Felszíni vagy föld alatti esővíz tartályt válasszak?

2023.12.15 09:36
Felszíni vagy föld alatti esővíz tartályt válasszak?

Rengeteg érv szól az esővíz hasznosítása mellett, de nem mindegy, hogy felszíni vagy föld alatti esővíz tartályt használunk. Segítséget hoztunk a választáshoz!

Az esővíz hasznosítása egyre népszerűbb megoldás a hobbikertészek és környezettudatos háztulajdonosok körében. Ez a megoldás egyfelől gazdaságos, másfelől pedig segít megőrizni a természetes vízkészleteket, ami mindannyiunk érdeke. Ám ma már nem csak egyszerű hordót vethetünk be erre a célra, számos lehetőségből válogathatunk.

Ha esővíz tartályt szeretnénk, az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy hol szeretnénk elhelyezni, hisz vannak felszíni és föld alatti tartályok. Mindkét típusnak megvannak az előnyei és ahogy az lenni szokott, akadnak hátrányok is, érdemes tehát mérlegelni, ehhez hoztunk most egy kis segítséget.

Felszíni tartályok

Ezek legnagyobb előnye a könnyű telepíthetőség. Nem igényelnek ásást vagy betonozást, csak egy stabil, vízszintes alapra van szükség, és persze egy csatlakozóra, amely az ereszcsatornából vezeti az esővizet a tartályba. Ezek a típusok általában kisebb térfogatúak, mint a föld alattiak, vagyis kevesebb vizet tudnak tárolni, viszont könnyebben hozzáférhetők, egyszerűbben karbantarthatók.

A felszíni tartályok akár dekoratív elemként is beilleszthetők a kertbe. Tény viszont, hogy egy nagyobb méret csökkenti a hasznos területet, esetleg zavarhatja a kert arculatát, ezen felül meg kell említeni azt is, hogy ez a típus télen fagyásveszélynek van kitéve, ezért üríteni vagy szigetelni kell.

Föld alatti tartályok

Ezek a típusok rendszerint nagyobb térfogatúak, mint a felszíni tartályok, amiből egyenesen következik, hogy nagyobb mennyiségű vizet képesek tárolni. Nem látszanak, nem foglalnak helyet a kertben és fagyástól sem kell tartani, a víz hőmérséklete viszonylag állandó.

Viszont a föld alatti esővíz tartályokat nehezebb telepíteni, tisztítani és ellenőrizni, ezen felül a víz kinyeréséhez szivattyúra van szükség. Bár itt nem mérvadó az esztétikai érték, vagyis nincs szükség különösebb dizájn megoldásokra, ennek a típusnak speciális anyagból kell készülnie, hogy ellenálljon a nyomásnak és a talajvíznek, mindez pedig az áron is nyomot hagy.

Reméljük, ezek ismeretében könnyebben tud döntést hozni, de ha kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal, szívesen segítünk!